8 nov. 2013

The Jane Eyre Affair av Jasper Fforde

Thursday Next lever i ett fiktivt England på 1980-talet. Wales är en egen republik och England befinner sig i krig med Ryssland. Bland det största och mest värdefulla i den här världen är böcker.

Thursday jagar superskurken Acheron Hades genom olika tidsplan och in i litteraturens värld då det finns en uppfinning som gör att man med hjälp av "bookworms" kan öppna portaler in i litterära verk så att man kan vara en del av historien. Är man sedan inne i originalmanuskriptet kan man även ändra historien om man inte är försiktig, och är man superskurk kanske man till och med vill ändra älskade böcker bara för att det är så delikat elakt...

Det blir så underbart nördigt med alla litterära referenser och ordlekar hit och dit. Den är välskriven i övrigt också så att den fungerar som deckare med en twist också tycker jag. Rekommenderar verkligen en läsning men för en gångs skull med två förbehåll - för att riktigt kunna njuta måste man vara en boknörd och förstå referenserna och jag har väldigt svårt att tro att det går att översätta alla små detaljer som gör den här boken unik så läs i original.

Serie: Det här är del ett i serien om Thursday Next

Betyg 4/5

Böcker jag läst tidigare av samma författare: Det här är den första boken jag läst av Jasper Fforde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar